„Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“
- Titulinis
- Projektinė veikla
- Projektas "Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški&qu...
Projektas „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“ Nr.2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387
Projekto tikslai:
- skatinti grupių mobilumą mokymosi tikslais plėtojant užmegztus ryšius su Sicilijos bendruomene Italijoje;
- skleisti suaugusiųjų (vyresnio amžiaus) bendruomenėje tvarumo idėjas ir ugdyti ekologinį sąmoningumą;
- įgyti patirties naujai įkurto kulinarijos fakulteto veiklai.
Siekiami rezultatai: sustiprėjęs tarpinstitucinis ir tarptautinis bendradarbiavimas mokantis visą gyvenimą kartu ieškant naujų globalių problemų sprendimo būdų dalinantis gerąja patirtimi; ugdomas suaugusiųjų pilietiškumas kaip savanorystės išraiška dalintis žiniomis su kitais; praktiškai pritaikytos besimokančiųjų suaugusiųjų įgytos žinios.
2022 m. kovo 18 d. Joniškio rajono švietimo centre įvyko pirmasis naujai įsteigto Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto klausytojų susirinkimas. Fakutetą pasiūlė įkurti Informacinių technologijų fakulteto dekanė Genė Žiogienė, o 2022 m. vasario 4 d. Joniškio TAU Taryba šiai idėjai pritarė.
Kulinarijos paslapčių fakulteto susirinkime Joniškio rajono švietimo centro direktorė Rasa Kelpšienė pasveikino visus 26 naujo fakulteto klausytojus su mokslų pradžia, buvo išrinkta fakulteto savivalda: fakulteto dekanė Raimunda Eugenija Falkauskienė ir pavaduotoja Angėlija Zigmantienė. Visi kartu klausytojai planavo metinę fakulteto veiklą.
Joniškio žemės ūkio mokyklai dėkojame už bendradarbiavimą suteikiant patalpas fakulteto užsiėmimams!
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
2022 m. vasario mėn. Joniškio rajono švietimo centras pateikė paraišką trumpalaikiam (18 mėn. trukmės) „Erasmus+“ suaugusiųjų besimokančiųjų mobilumo projektui „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“, kurio tikslas – skatinti grupių mobilumą mokymosi tikslais plėtojant užmegztus ryšius su Sicilijos bendruomene Italijoje, skleisti suaugusiųjų (vyresnio amžiaus) bendruomenėje tvarumo idėjas, ugdyti ekologinį sąmoningumą bei įgyti patirties naujai įkurto Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto veiklai.
2022 m. birželio mėn. buvo skirtas finansavimas ir pasirašyta dotacijos sutartis (Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387), o šiandien, rugpjūčio 24 d., įvyko pirmasis Joniškio rajono švietimo centro (siunčiančios organizacijos iš Lietuvos) ir SOREAL SRL (priimančios organizacijos iš Sicilijos salos, Italijos) atstovų nuotolinis „Zoom“ susitikimas grupinio mokymosi programai kurti.
„Erasmus+“ projektas buvo parengtas atsižvelgiant į Joniškio TAU klausytojų pageidavimą 2022 m. įkurti naują Kulinarijos paslapčių fakultetą, todėl 2022 m. rugsėjo 2 d. 11:00 val. Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto klausytojai yra kviečiami į susirinkimą Joniškio rajono švietimo centre, kuriame bus pristatytas projektas, atrinkti 6 klausytojai ir 1 juos lydėsiantis asmuo į pirmąją grupinio mobilumo mokymosi programą Sicilijoje, aptarti likę nuotolinio „Zoom“ susitikimo programos rengimo klausimai skirti vyksiančios grupės Joniškio TAU senjorams.
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Informacinė sklaida socialiniame tinkle „Facebook“ „Tau Joniškis“ paskyroje (2022 08 24).
2022 m. rugsėjo 2 d. Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto klausytojai susirinko Joniškio rajono švietimo centre. Senjorams buvo pristatytas „Erasmus+“ suaugusiųjų besimokančiųjų mobilumo projektas „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“ (Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387).
Fakulteto klausytojai sutarė, kad grupinėje mokymosi programoje Sicilijoje turėtų dalyvauti fakulteto dekanė Raimunda Eugenija Falkauskienė, pavaduotoja Angėlija Zigmantienė. Kiti klausytojai, išsakę norą dalyvauti, traukė burtus.
Turime pirmojo grupinio mokymosi mobilumo narius!
Visiems sėkmės ir sklandžios projekto įgyvendinimo pradžios.
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Informacinė sklaida socialiniame tinkle „Facebook“ „Tau Joniškis“ paskyroje (2022 09 02).
2022 m. rugsėjo 8 d. įvyko antrasis Joniškio rajono švietimo centro (siunčiančios organizacijos iš Lietuvos) ir SOREAL SRL (priimančios organizacijos iš Sicilijos salos, Italijos) atstovų nuotolinis „Zoom“ susitikimas grupinio mokymosi programai kurti pagal „Erasmus+“ projektą „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“(Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387).
Suaugusiųjų besimokančiųjų asmenų grupė iš siunčiančiosios organizacijos priimančiojoje institucijoje gali mokytis įvairių formaliojo, neformaliojo ir savaiminio mokymosi metodų. Mokymosi veiklos gali apimti tarpusavio mokymąsi, mokymąsi darbo vietoje, savanorišką veiklą ir kitus novatoriškus metodus.
Didelis dėmesys yra skiriamas bendram grupinės mokymosi programos kūrimui. Sujungdama dvi suaugusiųjų švietimo organizacijas iš Lietuvos ir Sicilijos (Italija) į intensyvius bendradarbiavimo ryšius, reikalingus mokymosi programai parengti, programa „Erasmus+“ sukuria pagrindą keistis praktika, vystyti organizacijų tarptautiškumą ir kitus aspektus.
Nuotoliniame susitikime, aptarus 7 dienų mobilumą Sicilijoje, sutarta, kad Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto klausytojai nuo spalio 24 d. 5 dienas semsis patirties, o 2 dienos teks kelionei iš namų svetur ir atgalios.
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Europos judumo savaitės ir Tarptautinės dienos be automobilio akcijospažintinis pėsčiųjų žygis „Ką mena Joniškio gatvių pavadinimai“
Rugsėjo 22 d. 13:00 val. Joniškio rajono švietimo centras kartu su Joniškio Trečiojo amžiaus universiteto klausytojais pakvietė visus kartu į pažintinį pėsčiųjų žygį Joniškio miesto gatvėmis ir taip paminėjo Europos judumo savaitę bei prisidėjo prie Tarptautinės dienos be automobilio akcijos.
„Ką mena Joniškio gatvių pavadinimai“ pažintinio žygio pėsčiomis dalyvius geru žodžiu į kelionę išlydėjo Joniškio rajono savivaldybės meras Vitalijus Gailius. Žygeivius vedė Joniškio rajono švietimo centro metodininkė Živilė Mitrulevičiūtė, priemones ir užduotis parengti gelbėjo kolegės metodininkės Inga Rudokienė ir Dainora Danilevičienė. Ruošiantis žygiui aktyviai savanoriavo, o vėliau žygeivių koloną priekyje ir gale saugiai viso žygio metu lydėjo Joniškio TAU klausytojos Nijolė Bulienė, Raimunda Eugenija Falkauskienė, Genė Žiogienė, Vanda Žygienė, Angelija Zigmantienė.
Skambant nuotaikingai muzikai 40 dalyvių startavo krepšinio aikštelėje prie Joniškio rajono švietimo centro, o žygeivių kelionę iš saulėto dangaus dronu įamžino Ričardas Norkus.
https://www.youtube.com/watch?v=79A97YJXNt4
Kiekvienas dalyvis pradiniame taške gavo užduočių lapą, kuriame reikėjo atrasti (iš nuotraukos fragmento atpažinti) Joniškio gatvių objektus, vietas ir juos užregistruoti įrašant gatvės pavadinimą.
Žygio „Ką mena Joniškio gatvių pavadinimai“ dalyviai nužygiavo daugiau nei 8 km., 2 val. 30 min. džiaugėsi rudeniškai šilta, saulėta diena ir pasipildė vitamino D atsargas. Kiekvienoje vardinėje gatvėje (V. Kudirkos g. , Dariaus ir Girėno g., A. Varno g., B. Dauguviečio g., Viestarto g., Skabio g., Nameisio g., J. Basanavičiaus g., Kęstučio g., M. Slančiausko g., Žemaitės g., M. Valančiaus g.) žygeiviai prisiminė šių įžymių žmonių istorijas ir nuopelnus Lietuvai, už teisingus atsakymus buvo skatinami saldžiais, energija papildančiais prizais.
Visi 30 žygeivių, pasiekę finišą, Joniškio rajono švietimo centre vaišinosi kava ir arbata, draugiškai vieni kitiems patikrino atsakymus užduočių lape, o nei vienos klaidos nepadariusiųjų vardai pakliuvo į „laimės šulinį“, iš kurio buvo ištraukti 3 laimingieji ir apdovanoti.
Ačiū visiems žygio dalyviams už rudeniškai šiltą drauge praleistą popietę!
Remiama „Erasmus+“ projekto „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“ (Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387).
Joniškio rajono švietimo centro metodininkė Živilė Mitrulevičiūtė
Žygeiviai dalyvavo Aplinkos ministerijos tradiciškai organizuojamame Judriausiųjų konkurse užregistravus iniciatyvą šiam tikslui sukurtoje platformoje: https://mobilityweek.eu/home/
Europos judumo savaitė 2022 - Klimato kaita
EUROPEAN MOBILITY WEEK MOBILITY ACTIONS 2022 09 22
MOBILITY ACTION approved 2022 09 13
2022 09 30 Senjorai mini Tarptautinę dieną be automobilio - Joniškio rajono švietimo centras
2022 09 27 „Sidabrė“ Nr. 75 (10114) straipsnis „Erasmus+“ Judumo savaitė
2022 m. spalio 24-28 d. įvyko suaugusiųjų besimokančiųjų grupinis mobilumas Sicilijoje (Italija) pagal „Erasmus+“ projektą „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“ (Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387). Mokymuose dalyviai susipažino su tvaraus maisto vartojimu. Lankė organizacijas, kurios užsiima veikla, susijusia su ekologiška ir tvaria maisto gamyba. Susipažino su žaliųjų asociacijos Legambiente atstovais ir jų veikla. Susipažino su Sicilijos maisto kultūra. Sicilietiški receptai ir sicilietiškos virtuvės pamokos. Trečiojo amžiaus universiteto atstovų ir mobilumo dalyvių susitikimas, gerosios patirties sklaida apie maisto tvarumą Sicilijoje ir Lietuvoje.
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
2022 m. lapkričio 8 d. Joniškio rajono švietimo centre vyko ovaliojo stalo diskusija „Tvaraus maisto naudojimas saugant gamtą“.
Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto dalyvės, kurios 2022 m. spalio 22 – 28 d. lankėsi Italijoje ir mokėsi pagal „Erasmus+“ projekto mokymosi programą „Tvarus ir aplinkai draugiškas maisto vartojimas Sicilijoje“ (dotacijos sutartis Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387), dalinosi patirtimi, pasakojo savo įspūdžius ir kvietė diskutuoti gamtosaugos temomis.
Pasibaigus diskusijoms buvo ragaujamos picos iš vietinės Joniškio picerijos.
Ovaliojo stalo diskusijoje dalyvavo 17 Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto klausytojų.
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto klausytojos 2022 m. lapkričio 22 d. vykusiame fakulteto užsiėmime pasidalino „Erasmus+“ projekto besimokančiųjų suaugusiųjų grupiniame mobilume įgyta patirtimi kaip patiems pasigaminti pastą.
Programa finansuojama iš „Erasmus+" ( Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387) lėšų, mokymosi programa „Tvarus ir aplinkai draugiškas maisto vartojimas Sicilijoje".
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
2023 02 14 d. 13:00 val. Joniškio rajono švietimo centro auditorijoje įvyko pirmasis Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto savivaldos rinkimų susirinkimas.
2023 metais į fakulteto savivaldą vienbalsiai perrinktos:
- dekanė Raimunda Eugenija Falkauskienė;
- pavaduotoja Angelija Zigmantienė.
Kulinarijos paslapčių fakultetas pradėjo antrus savo gyvavimo metus, kuriais įgyvendins ir tęs veiklas pagal sudarytą 2023 m. metinį veiklos planą.
KULINARIJOS PASLAPČIŲ FAKULTETO METINĖ VEIKLOS ATASKAITA 2022
KULINARIJOS PASLAPČIŲ FAKULTETO METINIS VEIKLOS PLANAS 2023
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Vasario 24 d. Joniškio TAU Kulinarijos fakulteto klausytojos Nijolė Bulienė, Vanda Žygienė, Valė Gžegoževskaja ir TAU koordinatorė Živilė Mitrulevičiūtė vyko į MČTAU , Tvari Lietuva ir Aplinkos koalicijos organizuojamą „Tvarumas kiekvieno iš mūsų gyvenime“, kuri vyko Vilniuje.
https://www.mctau.lt/1243-konferencijos-tvarumas-kiekvieno-is-musu-gyvenime-atgarsiai
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Joniškio Trečiojo amžiaus universiteto (toliau TAU) Kulinarijos paslapčių fakulteto 19 klausytojų 2023 m. balandžio 18 d. lankėsi Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriuje, kuriame susipažino su Radviliškio TAU ir Sveikos gyvensenos fakulteto veikla. Išsamiai veiklas pristatė skyriaus metodininkė ir Radviliškio r. TAU veiklos koordinatorė Živilė Laurutienė bei fakulteto dekanė Nijolė Lukošienė.
Jonišio TAU veiklą susitikimo šeimininkams pristatė Joniškio rajono švietimo centro metodininkė ir Joniškio r. TAU veiklos koordinatorė Živilė Mitrulevičiūtė bei Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakulteto dekanė Raimunda Eugenija Falkauskienė.
Joniškio TAU Kulinarijos paslapčių fakultetas buvo įkurtas 2022 m., tad veiklos pristatyme buvo apžvelgtos praėjusių metų ir jau prasidėjusių antrųjų mokslo metų įgyvendintos ir suplanuotos veiklos, prisiminta ir pasidalinta fakulteto klausytojų patirtimi dalyvaujant „Erasmus+“ projekto „Suaugusiųjų tvarumo patirtys: tu ir tavo aplinka, tapkime ekologiški“ mokymosi programoje „Tvarus ir aplinkai draugiškas maisto vartojimas Sicilijoje“ (dotacijos sutartis Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000069387).
Kulinarijos paslapčių fakulteto veiklos pristatymas 2022 - 2023 m.
Antroji susitikimo dalis vyko tęsiant pažintį su kulinarija ir jos paslaptimis ragaujant patiekalus nuo suneštinio Joniškio ir Radviliškio TAU vaišių stalo, dalinantis receptais, minant minkles apie vaisius ir daržoves, skambant gitarai ir bendrai draugystės dainai.
(Iš viso susitikime dalyvavo 30 žmonių).
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Vizito metu praturtino anglų kalbos ir informacinių technologijų žinias, gilinosi į ekologines problemas ir jų sprendimo būdus ir tvaraus vystymosi idėjas. Pamokose integruotos edukacinės technologijos, parenkamos studentams aktualios, šiuolaikinės temos. Atsižvelgiama į kiekvieno studento užsienio kalbos lygį. Mokytojai įtraukė kiekvieną besimokantįjį į diskusiją, skatino vartoti anglų kalbą ir tai daryti be vertėjo pagalbos. Profesionalūs dėstytojai, apjungė ,,čia ir dabar" skambančias temas, žodžius. Tai leidžia iškart save taisyti, tobulinti savo kalbą interaktyviai, gilintis į gramatikos subtilybes. Ypatingas dėmesys kiekvieno individualiems poreikiams ir gebėjimams. Dėstytojai laviravo tarp skirtingo anglų kalbos lygio - sudarė galimybes gauti reikiamas žinias. Integruotas anglų kalbos ir istorijos apie Maltą mokymasis, ekologines problemas, tvarumą. Taip pat besimokantieji pristatė Lietuvos lankytinas vietas, kulinarinį paveldą, ekologinį sąmoningumą ir tvarumą angliškai.
Joniškio TAU veiklos koordinatorė
Bendradarbiaujant su įvairiomis įstaigomis lapkričio 24 d. vyko konferencija „Tvaraus maisto vartojimo vaidmuo gamtos išsaugojimo kontekste kaip reikšmingas elgsenos pokytis, prisidedantis prie klimato kaitos sumažinimo“. Konferencija vyko kontaktiniu ir ZOOM platformoje. Dalyvavo Joniškio, Radviliškio ir Pakruojo TAU klausytojai.
Visuotinai sutinkama, kad svarbu atkreipti dėmesį ne tik į įmonių veiklą, bet ir suprasti žmogaus individualią elgseną. Pastebima, kad išaugęs vartojimo troškimas yra kenksmingas aplinkai. Norint išvengti neigiamų vartojimo padarinių aplinkai ir ateities kartoms, žmonės yra skatinami laikytis tvaraus vartojimo elgsenos principų. Verta paminėti, kad moralinis identitetas gali būti įvardinamas kaip vienas iš vidinių veiksnių, lemiančių tvaraus vartojimo elgseną taip pat reikšmingas, norint suprasti vartotojų veiksmus.
Pastebėta, kad klimato kaita, biologinės įvairovės nykimas, atliekų problemos, sveikatos problemos, gamtinių išteklių išeikvojimas, skatina netvarų vartojimą. Taigi, sėkmingam tvariam vystymuisi reikalingi skubūs pakeitimai žmogaus elgsenoje ir kultūrinėse praktikose, siekiant sumažinti vartojimą, taip pat švaresnių ir efektyvesnių technologijų plėtra. Minėtos problemos itin reikšmingos sprendžiant tvaraus vartojimo problemą ir jos poveikį aplinkai, todėl labai svarbu skatinti socialiai atsakingą vartojimą.
Maltos tvarumo kelionė (Malta's Sustainable Development Journey")